Esenciálne oleje pomáhajú pri nádche. Ako to funguje?

Esenciálne oleje pomáhajú pri nádche. Ako to funguje? Silice sú cenným prírodným produktom s širokým spektrom využitia medicíne i kozmetike

Esenciálne oleje pomáhajú pri nádche účinne a hlavne bez vzniku rôznych závislostí

Esenciálne oleje pomáhajú pri nádche rôznymi spôsobmi vďaka ich terapeutickým vlastnostiam. Tu je niekoľko príkladov, ako môžu byť užitočné:

  1. Eukalyptový olej: Tento olej má silné antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Vdychovanie pary s eukalyptovým olejom môže pomôcť uvoľniť upchatý nos a zlepšiť dýchanie. Môžete pridať pár kvapiek do horúcej vody a inhalovať paru alebo použiť difuzér.
  2. Mätový olej: Obsahuje mentol, ktorý pomáha otvoriť dýchacie cesty a zmierniť upchatie nosa. Mätový olej môžete pridať do difuzéra alebo aplikovať zriedený na hrudník a spánky.
  3. Levanduľový olej: Tento olej má upokojujúce a protizápalové vlastnosti. Inhalácia levanduľového oleja môže pomôcť zmierniť zápal v nosových dutinách a podporiť lepší spánok, čo je dôležité pri zotavovaní sa z nádchy.
  4. Čajovníkový olej (Tea Tree): Má silné antiseptické vlastnosti a môže pomôcť bojovať proti infekcii. Môžete ho inhalovať cez difuzér alebo pridať pár kvapiek do horúcej vody a inhalovať paru.
  5. Citrónový olej: Má osviežujúci účinok a môže pomôcť posilniť imunitný systém. Citrónový olej môžete difuzovať vo vzduchu alebo pridať do teplého nápoja (pokiaľ je vhodný na vnútorné použitie a zriedený).

Pri používaní esenciálnych olejov je dôležité dodržiavať bezpečnostné pokyny:

  • Riedenie: Väčšinu esenciálnych olejov je potrebné riediť nosným olejom (napr. kokosovým, mandľovým olejom) pred aplikáciou na pokožku.
  • Alergie: Uistite sa, že nie ste alergický na žiadny z použitých olejov.
  • Kvalita olejov: Používajte len čisté, terapeuticky kvalitné esenciálne oleje.

 

TONASOL FORTE nosné kvapky nenávykové

Esenciálne oleje si ľudia často zamieňajú s lacnými umelými napodobeninami, ktoré bývajú toxické a teda žiadne pozitívne účinky nemožno očakávať.

Silice sú koncentrované prchavé látky, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach rastlín, ako sú kvety, listy, kôra, korene a plody. Sú zodpovedné za charakteristické vône a majú rôzne biologické a terapeutické vlastnosti. Silice sa často používajú v aromaterapii, kozmetike, potravinárstve a v medicíne.

 

Esenciálne oleje – silice môžu pomôcť pri nádche rôznymi spôsobmi:

  1. Uvoľnenie dýchacích ciest: Niektoré esenciálne oleje, ako eukalyptus, mäta pieporná a tea tree (čajovník), majú dekongestívne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť uvoľniť upchatý nos a zlepšiť dýchanie.
  2. Antibakteriálne a antivírusové účinky: Oleje ako tea tree ( čajovníkový olej)  a oregano majú silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť bojovať proti infekciám spôsobujúcim nádchu.
  3. Zmiernenie zápalu: Levanduľa a harmanček majú protizápalové účinky, ktoré môžu zmierniť zápal nosovej sliznice a prínosových dutín.
  4. Podpora imunitného systému: Niektoré esenciálne oleje, ako tymián a rozmarín, môžu podporovať imunitný systém, čo môže pomôcť telu lepšie bojovať proti infekciám.
  5. Aromaterapia: Vdychovanie pary z esenciálnych olejov môže poskytnúť úľavu od príznakov nádchy. Difúzovanie olejov v miestnosti alebo pridanie pár kvapiek do horúcej vody a vdychovanie pary môže byť prospešné.

 

Je dôležité esenciálne oleje používať opatrne a podľa odporúčaní, pretože môžu byť veľmi silné a niekedy dráždivé pre pokožku alebo dýchacie cesty. Pred použitím by mali byť riedené vhodným nosným olejom a nikdy by sa nemali aplikovať priamo na kožu alebo sliznice bez riedenia. Ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky, konzultujte použitie esenciálnych olejov s lekárom.

 

Silica Eukalypt

 

Hlavné charakteristiky silíc:

  1. Prchavosť: Silice sa ľahko odparujú pri izbovej teplote a sú veľmi aromatické.
  2. Koncentrácia: Sú veľmi koncentrované, takže malé množstvo môže mať výrazný efekt.
  3. Chemické zloženie: Obsahujú rôzne chemické zlúčeniny, ako sú terpény, estery, aldehydy, ketóny, alkoholy a fenoly, ktoré prispievajú k ich vôni a terapeutickým vlastnostiam.
  4. Extrahovanie: Silice sa získavajú z rastlín rôznymi metódami, vrátane destilácie parou, lisovania za studena a extrakcie pomocou rozpúšťadiel.

Použitie silíc:

  1. Aromaterapia: Vdychovanie pary z esenciálnych olejov môže pomôcť pri relaxácii, zlepšení nálady a podpore zdravia.
  2. Liečba a zdravotná starostlivosť: Niektoré silice majú antiseptické, protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Môžu sa používať na zmiernenie bolesti, podporu dýchania pri nádche a zlepšenie imunitného systému.
  3. Kozmetika a osobná starostlivosť: Silice sa pridávajú do krémov, šampónov, parfémov a ďalších kozmetických výrobkov pre ich vôňu a priaznivé účinky na pokožku a vlasy.
  4. Potravinárstvo: Niektoré silice sa používajú ako prírodné príchute v potravinách a nápojoch.
  5. Domáca starostlivosť: Môžu sa používať na výrobu prírodných čistiacich prostriedkov, osviežovačov vzduchu a repelentov proti hmyzu.

Silice sú cenným prírodným produktom s širokým spektrom využitia, no je dôležité ich používať správne a opatrne, pretože môžu byť silné a niekedy dráždivé.

Aromalampy, silice, osviežovače vzduchu, rastlinné sviečky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *