Lupiny či mastné vlasy – ako a prečo vznikajú? 7 rád ako im predchádzať

Lupiny - ako a prečo vznikajú? Ako im predchádzať a ako ich riešiť, keď ich už máte?Často stačia len tieto jednoduché riešenia

Lupiny, ale aj mastné vlasy vedia poriadne potrápiť. Pritom stačí len nerobiť chyby, ktoré tvorbu lupín spôsobujú.

Lupiny na pokožke môžu vznikať z rôznych príčin. Lupinám sa dá efektívne predchádzať, či dokonca sa ich aj efektívne zbaviť.

Čo lupiny spôsobuje a aké sú rady:

1. Nadmerná suchosť pokožky: Keď je pokožka príliš suchá, môže sa začať odlupovať, čo vedie k tvorbe lupín. Silné odmasťovanie spôsobujú najčastejšie agresívne chemické šampóny s obsahom sodium laureth sulfate. V podstate je to saponát 🙁 Lepšie riešenie je natrvalo prejsť na bio kozmetiku.

RADA: nekupovať chemickú kozmetiku, ale radšej prejsť na výrobky z ekologickej produkcie.

2. Nadmerná tvorba mazu: Nadmerná produkcia kožného mazu môže spôsobiť zápal pokožky a tvorbu lupín.

RADA: nižšie v článku píšeme, čo spôsobuje nadmerné mastenie vlasov a ako to zmierniť

3. Ekzém alebo dermatitída: Tieto kožné stavy môžu spôsobiť podráždenie pokožky a tvorbu lupín. Riešenie na: Prírodná kozmetika na EKZÉM a PSORIÁZU

RADA: ak je stav vážny, určite treba vyhľadať lekára. Stále ale platí, že ekzematickú pokožku nie je vhodné presušovať agresívnym šampónom. A to ani detským, ktorý je umelý!

4. Psoriáza: Psoriáza je autoimunitný stav, ktorý vedie k tvorbe hrubých, lupinatých plakov na pokožke.

RADA: ak je stav vážny, určite treba vyhľadať lekára. Stále ale platí, že ekzematickú pokožku nie je vhodné presušovať agresívnym šampónom. A to ani detským, ktorý je umelý!

5. Príliš časté používanie agresívnych šampónov alebo exfoliantov: Tieto prostriedky môžu odstrániť prirodzené oleje z pokožky a spôsobiť nadmerné odlupovanie.

RADA: ak už potrebujete umývať vlasy denne, tak bio šampóny sú určené na denné použitie bez nadmerného odmasťovania

6. Alergické reakcie: Kontakt s určitými látkami alebo alergénmi môže spôsobiť podráždenie a tvorbu lupín na pokožke.

RADA: lekár vám urobí testy na alergie a potom je jednoduchšie vybrať správny šampón, či inú kozmetiku

7. Hormonálne zmeny: Hormonálne zmeny, ako sú tehotenstvo, menštruácia alebo hormonálna nerovnováha, môžu ovplyvniť stav pokožky a prispieť k tvorbe lupín.

RADA: stres dokáže negatívne ovplyvniť aj tieto zmeny. 

Je dôležité zistiť príčinu lupín, aby sa mohla zvoliť vhodná liečba alebo prevencia. Ak trpíte nadmerným odlupovaním pokožky, môže byť užitočné konzultovať s dermatológom, aby sa zistila presná príčina a navrhla vhodná liečba.

LUPINY sú vážny problém. Čo by ste ešte mali vedieť:

Sodium laureth sulfate netreba podceňovať! Nie je to žiadne neviniatko!

Dokáže spôsobiť  lupiny, ale aj nadmerné mastenie vlasov.

Je to zlúčenina, ktorá sa často používa v kozmetických výrobkoch, ako sú šampóny, mydlá a čistiace prostriedky, na vytvorenie peny a odstránenie nečistôt a olejov z pokožky a vlasov. Silno odmasťuje. Je vyrábaný najčastejšie z ropy a môže mať niekoľko potenciálnych nevýhod:

  1. Vysušenie pokožky a vlasov: Sodium Laureth Sulfate má schopnosť odstraňovať prirodzené oleje z pokožky a vlasov. Pre niektorých ľudí môže toto odstrihnutie oleja z pokožky a vlasov spôsobiť suchosť a podráždenie. To môže byť obzvlášť problém pre tých s citlivou pokožkou alebo suchými vlasmi.
  2. Podráždenie pokožky: Sodium Laureth Sulfate môže byť dráždivý pre niektorých ľudí, najmä pre tých s citlivou pokožkou. Pri niektorých jedincoch môže spôsobiť začervenanie, svrbenie alebo podráždenie pokožky.
  3. Potenciálne zdravotné riziká: Niektoré štúdie naznačujú, že Sodium Laureth Sulfate môže byť spojený s rizikom podráždenia očí a pokožky, ako aj s niektorými zdravotnými problémami, ako sú alergie a dermatitída. Avšak tieto štúdie sú často kontroverzné a neposkytujú jednoznačné dôkazy o škodlivosti SLES.

 

Čo spôsobuje nadmerné mastenie vlasov?

  1. Povaha vlasových folikulov: Niektorí ľudia majú prirodzene mastnejšie vlasové folikuly, čo znamená, že ich mazové žľazy produkujú viac oleja (mazu), ktorý sa potom rozptýli do vlasov. Toto genetické predispozícia môže byť dôvodom nadmerného mastenia vlasov u niektorých jedincov.
  2. Hormonálne zmeny: Hormonálne zmeny v tele, ako sú puberty, tehotenstvo, menštruácia alebo hormonálne poruchy, môžu ovplyvniť produkciu oleja v mazových žľazách a spôsobiť nadmerné mastenie vlasov.
  3. Dedičnosť: Nadmerné mastenie vlasov môže byť aj dedičným faktorom. Ak majú vaši rodičia mastné vlasy, existuje väčšia pravdepodobnosť, že budete mať podobný typ vlasov.
  4. Nesprávna starostlivosť o vlasy: Nadmerné umývanie vlasov, používanie agresívnych šampónov alebo časté používanie kondicionérov a stylingových výrobkov môže stimulovať mazové žľazy a zvýšiť produkciu oleja na pokožke hlavy.
  5. Stres a emocionálny tlak: Stres a emocionálny tlak môžu ovplyvniť hormonálnu rovnováhu v tele a spôsobiť zvýšenú produkciu oleja v mazových žľazách, čo vedie k nadmernému masteniu vlasov.
  6. Stravovacie návyky: Niektoré potraviny, najmä tie s vysokým obsahom tuku alebo rafinovaných uhľohydrátov, môžu ovplyvniť produkciu oleja v pokožke hlavy a zvýšiť mastenie vlasov.

Tuhý šampón na vlasy Lupiny, 100% prírodný šampón

 

Ako nadmerné mastenie vlasov riešiť?

  1. Pravidelné umývanie vlasov: Pravidelné umývanie vlasov môže pomôcť odstrániť prebytočný olej a nečistoty z vlasov a pokožky hlavy. Odporúča sa použiť jemný prírodný šampón a vyhnúť sa nadmernému umývaniu, ktoré by mohlo spôsobiť nadmerné vysušenie pokožky a stimulovať produkciu ešte viac mazu.
  2. Nepoužívať agresívne chemické šampóny: tieto nadmerne vysušujú vlasovú pokožku. Okrem tvorby lupín zo suchej vlasovej pokožky aj silne odmasťujú a poškodzujú vlasové folikuly, ktoré sa potom snažia zvýšenou tvorbou mazu si opäť vytvoriť prirodzené prostredie. Zvýšenie tvorby mazu sa takto môže zvýšiť až enormne. Riešením je používanie jemných prírodných bio šampónov bez SLF. Lepšie riešenie je natrvalo prejsť na bio kozmetiku.
  3. Vyhnúť sa horúcemu sprchovaniu: Teplá voda môže stimulovať produkciu oleja v pokožke hlavy. Preto je dobré umývať vlasy studenou alebo miernou vodou a vyhnúť sa horúcemu sprchovaniu.
  4. Používanie vhodných vlasových produktov: Vyhľadajte jemné, najlepšie prírodné šampóny a kondicionéry navrhnuté pre mastné vlasy. Tieto produkty môžu obsahovať zložky, ktoré pomáhajú regulovať produkciu oleja a udržiavať vlasy svieže dlhšie.
  5. Vyhnúť sa častému dotýkaniu vlasov: Dotýkanie sa vlasov rukami môže prenášať maz z pokožky hlavy na vlasy, čo môže spôsobiť, že vlasový koreň sa zdá mastný. Rovnako tým stimulujete mazové žľazy k tvore mazu. Snažte sa vyhnúť dotýkaniu vlasov rukami a často ich umývajte.
  6. Zdravá strava a hydratácia: Zdravá strava a dostatočný príjem vody môžu pomôcť udržať rovnováhu oleja v pokožke a vlasoch. Vyhnite sa nadmernému príjmu mastných a vyprážaných potravín, ktoré by mohli stimulovať produkciu oleja v pokožke.
  7. Používanie absorbovajúcich produktov: Suchý šampón alebo vlasový pudr môže byť užitočný na absorbovanie nadbytočného oleja z vlasov medzi umývaním.

 

Tuhý šampón BalancoShamp na mastné vlasy

 

Prírodná kozmetika na VLASY

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *