Diagnóza psoriáza! A čo mám teraz robiť?

Diagnóza psoriáza. Čo mám teraz robiť? Toto zrejme nikto nechce počuť od svojho lekára. Prírodná kozmetika vie pomôcť s psoriázou efektívne

Diagnóza psoriáza 🙁 Toto zrejme nikto nechce počuť od svojho lekára.

Diagnóza psoriáza je veľmi nepríjemná správa. Toto určite nechce nikto počuť ako svoju diagnózu. No určite netreba podliehať panike.

Čo to tá psoriáza vlastne je?

Psoriáza je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje pokožku. Charakterizuje sa nadmerným rastom buniek kože, čo vedie k tvorbe červených šupinatých škvŕn a svrbeniu. Tieto lézie sa najčastejšie vyskytujú na lakťoch, kolenách, pokožke hlavy a dolných chrbtov. Príčina psoriázy nie je úplne jednoznačná, ale autoimunitná reakcia a genetické faktory hrajú úlohu vo vzniku ochorenia. Liečba psoriázy môže zahŕňať rôzne metódy vrátane lokálnych liekov, fototerapie a systémových liekov, ako aj zmeny životného štýlu a diéty.

Príčiny vzniku psoriázy

nie sú úplne jasné, ale existuje niekoľko faktorov, ktoré sa zdajú hrať úlohu pri vývoji tohto ochorenia:

  1. Genetické faktory: Osoby s rodinnou anamnézou psoriázy majú vyššiu pravdepodobnosť výskytu tohto ochorenia. Genetika hrá kľúčovú úlohu pri predispozícii jednotlivca k psoriáze.
  2. Imunitný systém: Psoriáza je autoimunitné ochorenie, kde imunitný systém tela nezmysluplne zaútočí na vlastné bunky kože. Tento proces vedie k nadmernému rastu kožných buniek a tvorbe charakteristických príznakov psoriázy.
  3. Environmentálne faktory: Niektoré faktory ako stres, infekcie, zranenia kože, alkohol, fajčenie a niektoré lieky môžu vyvolať alebo zhoršiť psoriázu u osôb, ktoré sú na ňu geneticky náchylné.
  4. Endokrinné faktory: Hormonálne zmeny, ako sú napríklad hormonálne zmeny počas puberty, tehotenstva alebo menopauzy, môžu mať vplyv na psoriázu.
  5. Neurologické faktory: Niektorí ľudia s psoriázou zaznamenávajú, že stres a iné emocionálne faktory môžu ovplyvniť výskyt a zhoršenie príznakov psoriázy.

Je dôležité poznamenať, že psoriáza je zložité ochorenie a mnoho faktorov môže prispievať k jej vzniku. Každý prípad psoriázy je jedinečný a môže byť ovplyvnený kombináciou týchto faktorov.

Diagnóza psoriáza je síce nepríjemná, ale nie život ohrozujúca. Správnou kozmetikou dokážeme efektívne upokojovať viditeľné príznaky.

Ošetrovanie psoriatickej pokožky

je dôležité na zmiernenie príznakov a udržanie pokožky zdravá. Tu je niekoľko odporúčaní:

  1. Vlhčenie: Používajte hydratačné krémy alebo masti, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú. Je lepšie používať krémy bez vône alebo farbív, aby sa minimalizovalo riziko podráždenia.
  2. Krátke teplé kúpele: Kúpanie vo vlažnej vode môže pomôcť zmäkčiť a odstrániť šupiny. Avšak, vyhnite sa horúcim kúpeľom alebo sprchám, pretože môžu vysušiť pokožku a zhoršiť príznaky.
  3. Kúpele so soľou alebo olejmi: Príležitostné kúpele so soľou z Mŕtveho mora alebo pridaním niekoľkých kvapiek oleja, ako je napríklad olej z avokáda alebo levandule, môžu pomôcť zmierniť svrbenie a zápal.
  4. Lokálne lieky: Na liečbu miestnych príznakov psoriázy môžete použiť aj prírodné krémy alebo masti. Iné možnosti zahŕňajú krémy s obsahom kyseliny salicylovej alebo krémy na báze vitamínu D.
  5. Kontrola slnka: Mierne slnečné svetlo môže pomôcť zmierniť príznaky psoriázy. Je nutné pamätať na opatrné vystavenie sa slnku a použitie ochranného krému s vysokým SPF, pretože prehrievanie môže spôsobiť zhoršenie príznakov.
  6. Zdravá životospráva: Zdravá strava, cvičenie a minimalizácia stresu môžu tiež pomôcť zmierniť príznaky psoriázy. Niektoré potraviny môžu spôsobiť zhoršenie príznakov u niektorých ľudí, preto je dôležité sledovať, ako vaše telo reaguje na rôzne potraviny.

 

Prírodná kozmetika na EKZÉM a PSORIÁZU

Dermacare výživný reparačný krém na tvár a telo

BIOTURM šampón na suchú a šupinatú pokožku

Pri psoriáze je dôležité vyhnúť sa niektorým činnostiam a faktorom, ktoré by mohli spôsobiť zhoršenie príznakov alebo komplikácií.

Tu je niekoľko vecí, ktoré by ste nemali pri psoriáze nikdy robiť:

  1. Nikdy neignorovať príznaky: Nenechávajte psoriázu bez ošetrenia. Dôležité je podstúpiť lekársku diagnostiku a začať liečbu čo najskôr.
  2. Nikdy nepoužívať agresívne chemikálie: Vyhnite sa použitiu agresívnych mydiel, šampónov alebo čistiacich prostriedkov, ktoré by mohli dráždiť pokožku a zhoršiť príznaky. Prírodná kozmetika je určite lepšia varianta.
  3. Nikdy sa nadmieru nestresujte: Stres môže mať negatívny vplyv na psoriázu, preto sa snažte minimalizovať stresové situácie a naučiť sa relaxačné techniky.
  4. Nefajčite: Fajčenie môže zhoršiť príznaky psoriázy a spôsobiť ďalšie komplikácie, preto je dôležité úplne prestáť fajčiť.
  5. Nekonzumovať alkohol: Nadmerná konzumácia alkoholu môže zhoršiť príznaky psoriázy a spôsobiť ďalšie zdravotné problémy.
  6. Nikdy nezanedbávajte hydratáciu: Dôležité je udržiavať pokožku hydratovanú, preto nepodceňujte pravidelné používanie hydratačných krémov alebo mastí.
  7. Nikdy sa vystavujte nadmernému slnečnému žiareniu: Aj keď mierne slnečné svetlo môže pomôcť zmierniť príznaky, nadmerná expozícia slnečnému žiareniu môže spôsobiť zhoršenie psoriázy a zvýšiť riziko popálenín.
  8. Nikdy nezastavovať liečbu bez konzultácie s lekárom: Ak užívate lieky na psoriázu, nezastavujte ich bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom, aj keď sa príznaky zdajú byť zlepšené. Postupné znižovanie dávok pod dohľadom lekára môže byť nevyhnutné na predchádzanie relapsu.

 

Psoriáza je zložité ochorenie, a preto je dôležité, aby sa pacienti s psoriázou obrátili na odborníkov na kožné ochorenia a mali pravidelné sledovanie a ošetrenie, ktoré je pre nich najlepšie.

Kvalitná prírodná kozmetika na psoriázu dokáže efektívne zmierňovať viditeľné príznaky a podráždenie pokožky.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *