Pleť v zime – na čo si dávať pozor?

Pleť v zime a na čo si dávať pozor? Časté chyby pri starostlivosti o našu pokožku pleti a rúk, ktoré sú vystavené extrémnym teplotám

Pleť v zime a starostlivosť o ňu.

Pleť v zime je ťažko skúšaná prudkými výkyvmi teplôt, ktorými v priebehu dňa opakovane prechádzame. Vonku mrzne, v interiéri je teplo. Vykurovaním nám vzniká nielen teplo, ale vzduch sa aj výrazne presušuje.

Pokožka nielen tváre, ale i rúk je preto suchá, podráždená, reaktívna. Preto treba k starostlivosti o ňu pristupovať citlivo, cielene a hlavne rozumne, aby sme si neuškodili ešte viac my sami.

Suchú pleť máme tendenciu premasťovať. Z časti správne, ale častokrát to nestačí a tak mastíme ešte viac.

A stále to nie je ono. Prečo?

Pretože suchosť spôsobuje aj nedostatok vlhkosti. V zime pijeme menej, ako v lete a to je významná chyba! V zime tiež potrebujeme dostatočne hydratovať celý organizmus a teda aj pokožku. Nedostatok tekutín ( najlepšie čistú vodu, či nesladené čaje) spôsobuje nielen presušenú až šupinatú pokožku, ale sa nám aj zahusťuje krv. Potom pociťujeme únavu, bolesti hlavy, krčnej chrbtice….

Ako sa starať o svoju pleť v zime, aby sme nerobili zbytočné chyby?

Hydratovať sa, teda denne vypiť minimálne 2 litre vody. Pleť by sme si mali hydratovať aj cielene

SPRÁVNOU kozmetikou v SPRÁVNOM čase!

čo to znamená?

správnou kozmetikou rozumieme hlavne tú prírodnú kozmetiku a nie umelú, ktorá vám nielenže nedá žiadnu výživu, ale navyše vysoký obsah glycerínu ešte viac odčerpá tak potrebnú vlhkosť z pleti. Viac o tejto téme píšeme podrobnejšie v článku Veľmi suchá tvár – 7 najčastejších chýb.

Správny čas hydratácie pleti kozmetikou v zime je večer! NIKDY nepoužívame hydratačné krémy ráno, keď vonku mrzne! Treba si uvedomiť, že hydratačné krémy obsahujú väčšie množstvo vody a pokiaľ sa takto vystavíme silným mrazom, tak riskujeme, že si spôsobíme podráždenie a začervenanie pokožky.

Ráno by sme si mali dopriať kvalitné maslové krémy či oleje. Bežne cez rok si ich aplikujeme na vlhkú pokožku, ale pokiaľ ráno vychádzame do mrazivého rána, tak si túto vlhkosť doprajme radšej večer pri ukladaní sa do postele.

Mandľové maslo organické Soaphoria

 

Skvelú upokojujúcu hydratáciu nám poskytnú kvetové vody.

Organická kvetová voda Levanduľa – levanduľová voda

 

Na telo si obliekame kabát, na ruky dávame rukavice, na hlavu čiapku. A čo naša chúďatko tvár? Vonku je -10°C a to nás podráždi celkom určite! Našťastie, v móde sú huňaté a robustné šály, ktorými si môžeme celkom elegantne prekryť aj časť tváre. Nielenže si pleť významne ochránime pred mrazom a ešte aj budeme šik 🙂 . Stačí len troška poskúšať pred zrkadlom.

Pleťové masky zohrávajú aj v tomto extrémnom období významnú úlohu. Určite by sme si ich mali prispôsobiť typu pleti. Hydratačné masky ale celkom určite prospejú každému typu.

Pleť v zime a prvá pomoc, keď už je ozaj zle

Možno sa vám zídu osvedčené rady, ako si rýchlo ” zachrániť” už začínajúce problémy:

Obklad z čierneho čaju:  uvarte si doma riadne silný čierny čaj ( samozrejme čistý, bez príchutí), nechajte ho riadne schladiť a potom si z neho urobte obklady na pleť. Stačí na 5-7 minút, ale  pokiaľ podráždenie, či dokonca až opuchy pretrvávajú, tak postup zopakujte. Látky obsiahnuté v čiernom čaji pleť upokoja a chlad stiahne prípadné zápaly a opuchy.

Skvelá maska na rýchlo: biely jogurt má doma snáď každý. Určite doporučujeme kvalitný BIO jogurt, či vysoko tukový gréckeho typu. Zahusťovadlá v jogurte nie sú dobré na nič, teda ani na masku 🙂 Naneste ho na cca 10 minút na vyčistenú pleť a oddychujte. Pokojne si môžete primiešať aj rozpučený banán a podrvené ovsené vločky.

Prírodná kozmetika na pleť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *