Ingrediencie v šampónoch. Na čo si dať pozor?

Ingrediencie v šampónoch. Na čo si treba dať pozor? Silikóny, mikroplasty, PEG a parabény sú najčastejšou zložkou v bežných šampónoch

Ingrediencie v šampónoch nemusia byť veľká neznáma. Na čo si skutočne treba dávať pozor?

 

Ingrediencie v šampónoch či iných kozmetických výrobkov je pre mnoho používateľov ” španielska dedina”. Všetko je písané po latinsky a málo kto sa v tom vyzná. K tomu dosť nejednoznačne definované, čo všetko ešte môže byť považované za prírodnú kozmetiku a čo sa na ňu už len hrá. Čím kvetinkovejší obal, tým viac treba byť obozretnejším……

Krásne, zdravé a silné vlasy – to je to, čo nám mnohé reklamy na šampóny sľubujú. Ale vieme, ktoré zložky vlastne zabezpečujú sľubovaný lesk a jednoduchú úpravu, či dokonca vyhladenie rozštiepených vlasov?

Väčšina výrobcov do svojich produktov primiešava dosť veľa chémie. Používame ho na umývanie vlasov niekoľkokrát do týždňa. Nie je to príjemný nápad, však?

BIO a skutočne prírodná kozmetika sa dokáže zaobísť bez pochybných prísad v šampónoch. Čo je lepšie nielen pre rôzne typy vlasov, ale aj pre životné prostredie.

Ingrediencie v šampónoch

4 najčastejšie “lahôdky” v šampónoch a vlasovej kozmetike, bez ktorých sa dá pohodlne zaobísť:

1. Silikóny obalia každý jeden vlas ako film. Vďaka nim je hladký, lesklý a ľahko sa rozčesáva.

Presne to, čo nechceš, že? Bohužiaľ to vytvára dojem, že vlasy sú v dobrom stave. Zdanie však klame! Silikóny sa nerozpúšťajú vo vode, a preto ich nemožno opláchnuť počas umývania vlasov.

Naopak – pri každom umývaní vlasov šampónmi, ktoré obsahujú silikón, sa na vlasy nanesie viac silikónu. Časom je uzavretý silikónom. Vaša pokožka hlavy a vlasy sú zapečatené a už nemôžu dýchať  a vylučovať škodliviny. Potom sa vylučujú inam, čo môže viesť k kožným problémom.

takto bývajú v zložení označované: dimethicone, cyclomethicone, cetearyl methicone, dimethiconol, zložky s koncovkou -cone, -siloxane, -methocine

 

2. Parabény sa používajú v šampónoch na boj proti rastu plesní a baktérií. Používajú sa ako konzervačné látky. Sú považované za kontaktné alergény, ktoré môžu vyvolať reakcie na vašej pokožke hlavy. Tiež zasahujú do vašej hormonálnej rovnováhy, pretože sú veľmi podobné hormónu estrogénu. Skutočne hororový nápad, však?

Zmeny nálady a podobne môžu byť dôsledkami pre ženy a dievčatá.

najčastejšie metylparabén a propylparabén, E + trojčíslie, napr. E214

 

3. Mikroplasty sa používajú ako plnivá, spojivá alebo jemné guľôčky v šupkách. Problém: S veľkosťou menej ako 5 milimetrov sú také malé, že ich nedokážu odfiltrovať ani tie najmodernejšie technológie v čistiarňach odpadových vôd. Spolu s vodou sa dostávajú cez odtok do našich vnútrozemských vôd a do morí.

Ryby a ďalšie živé bytosti vyberajú z vody mikroplasty a často na to zomierajú. Plast tiež skončí ako malé častice v potravinovom reťazci a nakoniec na našich tanieroch. Jeme teda plast – a nielen to: mikroplastové častice na seba viažu aj toxické znečisťujúce látky, ako sú insekticídy a pesticídy.

V súčasnosti je na trhu viac ako 500 druhov mikroplastov, ktoré sú využívané v kozmetike. Každý kozmetický výrobok obsahuje dôkladný zoznam látok, ktoré sa v ňom nachádzajú.

Ak sú medzi nimi dlhé názvy alebo skratky ako polyetylén (PE), polypropylén (PP), polyetyléntereftalát (PET), polymetylmetakrylát (PMMA), alebo nylon, tak vieš, že výrobok obsahuje mikroplasty.

 

 

4. PEG je skratka pre polyetylénglykol. Podozrenie, že táto chemikália je mutagénna, teratogénna a karcinogénna. Zvlášť často sa používa v šampónoch, pretože syntetická skupina látok slúži ako emulgátor, solubilizátor, zvýrazňovač konzistencie alebo perleťový lesk.

Ak použijete šampón s PEG, môže dôjsť k podráždeniu pokožky, alergiám, neurodermatitíde, začervenaniu slizníc a očí alebo hlavy. Dosť škaredé, nie? Ale to nie je všetko. PEG je tiež mimoriadne škodlivý pre naše životné prostredie. Úplné rozpadnutie chemikálie môže trvať desaťročia.

Najnebezpečnejší je v podobe PEG-8 a PEG-4 laurát/laurate ako polyetylénglykol ester kyseliny laurovej, ktorý môže spôsobovať alergie, poškodiť pečeň aj obličky a spôsobiť neplodnosť. Najčastejšie sa vyskytuje v podobe PEG-100 a PEG-40 stearát ako ester kyseliny stearátovej, ktorý môže spôsobovať rakovinu, vývojové a reprodukčné poruchy, oslabiť funkčnosť orgánov, podráždiť oči, kožu, jazyk.

5. Sodium laureth sulfate je zlúčenina, ktorá sa často používa v kozmetických výrobkoch, ako sú šampóny, mydlá a čistiace prostriedky, na vytvorenie peny a odstránenie nečistôt a olejov z pokožky a vlasov. Napriek svojim účinkom môže mať niekoľko potenciálnych nevýhod:

  1. Vysušenie pokožky a vlasov: Sodium Laureth Sulfate má schopnosť odstraňovať prirodzené oleje z pokožky a vlasov. Pre niektorých ľudí môže toto odstrihnutie oleja z pokožky a vlasov spôsobiť suchosť a podráždenie. To môže byť obzvlášť problém pre tých s citlivou pokožkou alebo suchými vlasmi.
  2. Podráždenie pokožky: Sodium Laureth Sulfate môže byť dráždivý pre niektorých ľudí, najmä pre tých s citlivou pokožkou. Pri niektorých jedincoch môže spôsobiť začervenanie, svrbenie alebo podráždenie pokožky.
  3. Potenciálne zdravotné riziká: Niektoré štúdie naznačujú, že Sodium Laureth Sulfate môže byť spojený s rizikom podráždenia očí a pokožky, ako aj s niektorými zdravotnými problémami, ako sú alergie a dermatitída. Avšak tieto štúdie sú často kontroverzné a neposkytujú jednoznačné dôkazy o škodlivosti SLES.

 

Dosť bolo depresie…. Máme dnes už našťastie aj lepšie spôsoby, ako si svoju hygienu urobiť aj bez škodlivých následkov

 

Toto je samozrejme len úryvok z mnohých nevzhľadných zložiek, ktoré sa často nachádzajú v bežných šampónoch. Ak si vyberiete naše ( Sante, Logona) šampóny, vždy volíte certifikovanú BIO prírodnú kozmetiku bez kompromisov. Naše výrobky obsahujú iba zložky, ktoré sa vyskytujú prirodzene.

Napríklad úplne upúšťame od používania mikroplastov, parabénov, silikónov, PEG alebo ftalátov. To tiež znamená najnižšie možné využitie palmového oleja – ak je to nevyhnutné, potom aspoň s certifikáciou RSPO (okrúhly stôl o udržateľnom palmovom oleji). Naše výrobky nie sú testované na zvieratách a obsahujú iba prírodné vonné látky a extrakty z bylín.

Ingrediencie v šampónoch ako sa zdá nemusia byť záhadou pre bežného zákazníka. Stačí si zapamätať aspoň týchto pár a vyhnúť sa im.

Ako správne používať vlasový kondicionér

Zdroj: SANTE.de

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *