Lávová zem – hlinka na vlasy

Lávová zem - hlinka na vlasy - Minimalizmus v starostlivosti o vlasy a telo. Je úplne súčasťou trendu no-poo, ktorý trvá už niekoľko rokov.

Lávová zem – hlinka na vlasy – Minimalizmus v starostlivosti o vlasy a telo

Lávová zem sa po prvý raz našla v marockej dedine na úpätí pohoria Atlas, okolo roku 800 n. L. Slnko pomaly klesá za vrcholy a dedinčania sa zhromažďujú pri jazere, aby zmyli prach a pot rušného dňa. Táto voda obsahuje prášok ílovej farby, ktorý keď sa zmieša s vodou, vytvorí sa hnedá čistiaca pasta. Špeciálna zemina sa ťaží v blízkych horách. Lávová zemina je obzvlášť jemný a jemný prírodný kozmetický výrobok. Dôkladne čistí pokožku a vlasy!

Táto technika očisty určite nepatrí medzi novinky. Je to stáročiami overený spôsob, ktorý dnešný moderný, chémiou presýtený človek objavuje, pretože sme naň akosi zabudli.

Čo je to vlastne lávová zem?

Lávová zem nie je obyčajná zemina. Skladá sa z prírodných, mletých ílovitých minerálov a nie z lávy. Liečivá zem nemá nič spoločné so sopkami alebo lávou. Názov v skutočnosti pochádza z latinského slova „lavare“, čo znamená umývať sa. V krajinách pôvodu Maroko alebo Tunisko je lávová zem známa ako Ghassoul alebo Rhassoul ( marocký íl).

Odkiaľ pochádza liečivá zem a lávová zem?

Láva je po stáročia osvedčeným prostriedkom starostlivosti o telo a pokožku. V stredoveku sa karavanami šíril po celej severnej Afrike a neskôr aj na Blízkom východe a používal sa na osobnú hygienu. Ako už bolo spomenuté, pochádza z marockého pohoria Atlas. Ťaží sa tam v kilometrových tuneloch, ktoré ležia pod zemou. Lávová zemina pozostáva z ílových ložísk a je stará asi 60 až 70 miliónov rokov. Rozdrobí sa, suší a potom sa melie veľmi jemne. Výrobný postup, ktorý neobsahuje žiadne prísady a je tak ideálny pre organickú a prírodnú kozmetiku.

A v dávnych dobách sa používalo nielen na pranie. Nejde o pozostatok minulosti! Marocká kráľovská rodina si stále nárokuje istú oblasť ťažobnej oblasti pre vlastnú potrebu! Vedomosti a tradícia tejto organickej kozmetiky sa odovzdávajú a pokračujú po stáročia. A môžete v tom pokračovať prírodnou kozmetikou Lavaerde od LOGONA.

Hlina – liečivá zem – lávová zem: aký je rozdiel?

Tieto pojmy sa objavujú znova a znova alebo sa používajú synonymne. Nie je to však celkom pravda. Zastrešujúci výraz pre zem je „íl“, niekedy sa mu hovorí aj „minerálna zem“. Ak má prášok aj schválenie lieku a môže sa dokonca užívať vnútorne, nazýva sa to liečivá zem – to je potom klasicky ako prášok alebo ako kapsula. Okrem lávovej zeme, ktorá sa používa ako prírodná kozmetika, existuje samozrejme mnoho ďalších farebných zemín, ktoré sa líšia zložením a účinkom. Z týchto minerálnych zemín sa vyrábajú masky, šampóny alebo čistiace prostriedky.

AKO FUNGUJE LÁVOVÁ ZEM?

Mnoho bežných čistiacich prostriedkov od čistenia tváre po starostlivosť o vlasy obsahuje takzvané povrchovo aktívne látky: Skladajú sa z hydrofilných (vodu milujúcich) a hydrofóbnych (vodoodpudivých) molekúl, ktoré znižujú povrchové napätie vody. Viažu čiastočky nečistôt, a preto sú umývateľné z pokožky a vlasov. Povrchovo aktívne látky sa však často získavajú z ropy a dokonca aj po použití znečisťujú životné prostredie do takej miery, že často nie sú biologicky odbúrateľné.

Lávová zemina je naopak 100% prírodný produkt, kozmetika bez silikónu alebo parabénov, ktorá je šetrná k životnému prostrediu a napriek tomu účinná – skutočná organická prírodná kozmetika!

Prášok lávovej zeme je bohatý na minerály: kremík, horčík, vápnik a sodík sú jeho súčasťou rovnako ako železo, draslík alebo fosfor.

Kde je však rozdiel v spôsobe účinku? Prečo je lávová zemina dobrým šampónom? 

Funguje v spojení s vodou. Potom napučí a vytvorí príjemnú, gélovitú konzistenciu. Jemné častice majú obzvlášť vysokú výmennú kapacitu. Znie to komplikovane? Ale v skutočnosti je to veľmi jednoduché: Malé častice majú schopnosť nasať častice nečistôt alebo prebytočný tuk ako pijak. Potom sa dajú jednoducho opláchnuť.

NA ČO SA LÁVOVÁ ZEMINA POUŽÍVA PRI BEŽNEJ ÚDRŽBE?

Lávová zem – starostlivosť o citlivú pokožku

Vyššie vysvetlený spôsob účinku je tiež dôvodom, prečo sa lávová pôda čistí obzvlášť dôkladne a jemne. Zanecháva prirodzený ochranný kyslý plášť pokožky neporušený. Koža a vlasy nie sú nikdy úplne odmastené, čo sa často stáva pri agresívnejších čistiacich prostriedkoch.

Ak čistiaci prostriedok obsahuje napríklad parfum, mydlo alebo povrchovo aktívne látky, pokožka (tváre) reaguje rýchlo na podráždenie. Výsledkom je začervenanie, pupienky alebo svrbenie. Lava earth je organická kozmetika, ktorá neobsahuje agresívne prísady. Lávová pôda sa používa ako šampón alebo čistiaci prostriedok na suchú, mastnú alebo citlivú pokožku. Čistí hĺbku pórov bez toho, aby pokožku namáhal alebo ju zbavoval vlhkosti. Hnedá lávová zemina dokáže vyčistiť nečistú pokožku a zlepšiť pleť. Ak máte citlivú pokožku, vyskúšajte bielu lávovú zem. Je jemne mletý a bez železa.

Lávová zem – minimalizmus v starostlivosti o vlasy bez silikónu

Ako produkt na ochranu vlasov je lávová zem úplne súčasťou trendu no-poo, ktorý trvá už niekoľko rokov. No-poo (namiesto SHAM-poo) je o nepoužívaní šampónu a jeho často syntetických prísad. Vďaka tomu by mali byť vlasy menej mastné a tiež zdravšie a lesklejšie.

LavaErde prášok LOGONA

 

Hnedá lávová zemina je obzvlášť vhodná na prírodnú starostlivosť o vlasy. Hnedá lávová pôda je obzvlášť vhodná pre mastné vlasy alebo lupiny. Biela lávová zemina bez železa je obzvlášť vhodná pre jemné a tenké vlasy. Starostlivosť o vlasy, ktorá funguje bez silikónu. Kompletná rutina čistenia bez parabénov!

Krása z hlbín Zeme prospieva pleti i vlasom

MINERÁLNE ÍLY KOZMETICKEJ ČISTOTY

Zdroj: LOGONA.de

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *