Ako rozpoznať tzv. prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej?

Ako rozpoznať tzv.prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej? Je prírodná kozmetika vždy aj BIO? Vidíme natur, prírodná a hneď máme pocit, že je BIO kozmetika

Ako rozpoznať tzv. prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej?

Ako rozpoznať tzv.prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej? Ako bezpečne rozpoznať, že to, čo kupujeme je naozaj bezpečná kozmetika aj z dlhodobého zdravotného pohľadu? Nekupujeme práve teraz „časovanú bombu“ v podobe budúcej vážnej choroby? Veď každú chvíľu sa prevalí škandál s jedovatou a rakovinotvornou ( bohužiaľ aj detskou ) kozmetikou! 


Ako rozpoznať tzv. prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej? začíname:

Dnes už vyrába či predáva prírodnú kozmetiku veľa firiem či aj drobných predajcov z dvora – trhovníkov. Všetci tvrdia, že je to prírodná či dokonca aj bio kozmetika ( často ani netuší, že  bio kozmetika musí mať pridelený tento certifikát).

Ako si byť ale istý, že sa nás niekto len nesnaží oklamať?

Vieme, že mnohé látky, ktoré si nanesieme na pokožku sa dostávajú aj do krvného obehu. Teda ohrozujeme sa už nielen tým, čo zjeme, ale aj tým, čo si aplikujeme na telo.

Ako rozpoznať tzv. prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej?

…teda od tej syntetickej, len s prídavkom prírodnej látky? Nebudem tu hovoriť o BIO kozmetike, pretože tieto výrobky sú označované dosť výrazne a jasne logom v tvare pečiatky s napisom BIO.  Takúto bio kozmetiku už nie je možné zamieňať s rôznymi imitáciami. Sem patrí aj ORGANIC – teda organická kozmetika.

Budem sa snažiť problematiku vysvetliť jednoducho a ľudskou rečou, snáď sa mi to podarí. 🙂

Prírodné mydlo

je vyrábané saponifikáciou ( zmydelňovaním ) je na tlak mäkké, kým mydlo vyrábané deriváciou ropných olejov je tvrdé. Ako pôsobí na vysušovanie pokožky mydlo prírodné a ropné, to si vie každý overiť aj sám bez siahodlhých múdrostí 🙂 Prírodné mydlo je plné tukov a bez obsahu umelých sulfátov a tým nenarúša povrchovú ochrannú vrstvu pokožky.

Z presušenej pokožky netreba obviňovať vodu, ale pozrite sa na zúbok svojmu mydlu či sprchovaciemu gélu.

Doba spotreby.

Sledujte tento údaj! Keď ho na svojom mydle či sprchovom gély nenájdete, tak verte, že tento výrobok má s prírodnou kozmetikou len málo čo spoločné. Údaj v podobe presýpacích hodín či kelímku s hodnotou 36 znamená, že po otvorení máte výrobok spotrebovať do 36-tich mesiacov. A keď ho otvorím o 2 roky? Áno, aj od vtedy platí spotreba do 36 mesiacov.

Teda inak povedané, tento výrobok nemá žiadnu konkrétnu dobu spotreby! Pri drogérií nie je povinnosť udávať exaktný dátum, len výrobnú šaržu.

Evokuje mi to otázku: a to sa nepokazí? Nie, nepokazí! Má to v sebe toľko agresívnej chémie, že vaše mydlo, sprchový gél či dokonca aj niektoré krémy nemajú reálne šancu sa začať kaziť.

Ozajstná prírodná kozmetika obsahuje presný dátum, do kedy musíte výrobok spotrebovať bez ohľadu na deň otvorenia!
Teda platí tu rozsah dní od výroby po dátum spotreby.

Tento údaj nie vždy tak úplne zohľadňuje chemickú čistotu, kvalitu výrobku a pôvod surovín. Je pravda, že prírodná kozmetika je drahšia, nakoľko je nákladnejší výrobný proces a s tým spojená vyššia cena výrobku. Nahradiť syntetické konzervačné, emulgačné či aromatické prísady je časovo i finančné náročné, čo sa odráža aj na cene.

Sú výrobcovia, ktorý práve využívajú ( alebo skôr zneužívajú) fakt, že pojem prírodná kozmetika je značne hmlistý a zatiaľ preň neexistujú žiadne záväzné pravidlá! Vidina zisku je silnejšia ako serióznosť. Prírodné zložky nahrádzajú umelými a ich ochota o tom viditeľne informovať spotrebiteľa už tak-nejak zaniká.  A aj kvalita tukov použitých na výrobu kozmetiky má tiež rôzne stupne kvality.

Krémy, telové mlieka, telové maslá,…. čisto prírodné či umelé s prídavkom nejakej rastlinnej zložky?

Denne sa stretávam u zákazníčok so sťažnosťami na veľmi suchú pokožku. Krémujú si telo denne, ale stále majú pocit, že čím viac sa krémujú, tým je to horšie. Bohužiaľ, nie je to len pocit, je to fakt!

Ako je to možné?

Pri otázke, čím sa to tak intenzívne krémujú, mi 100% odpovedá, že známymi značkami z klasickej drogérie. Ale často sú to aj výrobky tváriace sa prírodno, ale skutočnosť je úplne iná…..

Mnohé uvádzajú, že ten jej krém bol BIO, lebo bol s BIO olejom. 🙁 To je jasný dôkaz, ako silno funguje marketing a reklama a ako málo stačí, aby sme naleteli.

Netušia, že nepoužívali ozajstnú kvalitnú, čisto  prírodnú kozmetiku, ale práve len tú bežnú s prídavkom prírodnej zložky. ( viac viď 1.časť ).

Problém, prečo dochádza k vysušovaniu pokožky je v obsiahnutom glyceríne, ktorý je hydroskopický – teda naberá vlhkosť a to nielen z ovzdušia, ale aj z pokožky! 

Glycerín sa používa ako zvlhčovadlo, ale jeho obsah v krémoch má skôr opačný efekt na pokožku, pokiaľ je ho tam viac ako 3 objemové percentá.

O tom, či je tento glycerín prírodného alebo ropného pôvodu sa radšej nezamýšľam, pretože pokiaľ ho ten krém či maslo obsahuje také veľké množstvo, že je v zozname použitých ingrediencií hneď na 2.mieste za vodou svedčí o tom, že tento krém s pokožkou urobí len to, na čo sa drvivá väčšina žien sťažuje.Teda vyťahuje vlhkosť a pokožku vysušuje. Glycerín je hydroskopický a teda nasáva do seba vlhkosť. Svoj objem dokáže zväčšiť až o 20%!

Prečo je ho tam tak veľa? Pretože je lacný!!!!

a ten ropný je ešte neporovnateľne lacnejší, ako ten napr. sójový. Treba si všímať zloženie!

A pritom sa dajú kúpiť kvalitné telové mlieka či maslá aj úplne bez obsahu glycerínov.

Ako rozpoznať tzv.prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej? Problematika je oveľa širšia a zložitejšia, tak už len v skratke:

na záver to najdôležitejšie, ale zároveň aj najťažšie ( ale len na začiatok, pretože  prax robí majstra 🙂

ČÍTAJTE ZLOŽENIE! Málokto ho číta a ešte menej ľudí tomu aj rozumie, čo číta. Aj tu ale existuje jednoduché riešenie, ako nenaletieť !

pokiaľ v zložení uvidíte paraffinum liquidum, mineral oil, propylene glycol  ( toto nájdete v krémoch a mliekach) zložky,  ktorých základná surovina pre výrobu je ropa, tak toto do skutočne prírodnej kozmetiky určite nepatrí!

Sodium laureth sulfate ( šampony, peny do kúpeľa, sprcháče) toto tiež nie je práve prírodného pôvodu a pokožku enormne vysušuje.

Propylparaben, methylparaben ( môžete nájsť kdekoľvek) a vôbec kde je akýkoľvek parabén, tak používanie takejto kozmetiky rozhodne nedoporučujeme! Je to konzervant, u ktorého sa dokázalo, že je rakovinotvorný!

Pri šampónoch a kondicionéroch si všímajte obsah silikónov. Prečo? Tu je odpoveď

 

( kategórie prírodnej kozmetiky  – viac v 1.časti )

 

zdroje:https://sk.wikipedia.org/wiki/Glycerol, admin a-original

Staňte sa fanúšikom a-ORIGINAL na Facebooku:

Prírodná a BIO kozmetika, darčeky a-ORIGINAL

2 thoughts on “Ako rozpoznať tzv. prírodnú kozmetiku od skutočne prírodnej?

  1. Pingback: Aká je najlepšia kozmetika pre deti a bábätká? Ako vyberať pre deti to naj?

  2. Pingback: Aká je najlepšia kozmetika pre deti a bábätká? Ako vyberať pre deti to naj?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *