Je prírodná kozmetika vždy aj BIO kozmetika?

Je prírodná kozmetika vždy aj BIO kozmetika? Vidíme natur, prírodná kozmetika a hneď máme pocit, že je to BIO kozmetika. Je to tak? Ako si dobre vybrať?

Je prírodná kozmetika vždy aj BIO kozmetika? Ako si správne vybrať?

Je prírodná kozmetika vždy aj BIO kozmetika? Pojem prírodná kozmetika je značne hmlistý a zatiaľ preň v EÚ neexistujú žiadne záväzné pravidlá! Návrat k prírode slávi svoj triumf aj v kozmetike. Kozmetické výrobky založené na báze prírodných produktov alebo výrobky s prírodnými zložkami sa v súčasnosti stávajú populárnymi a módnymi. Tak ako si správne vybrať prírodnú kozmetiku a nenaletieť?

Je prírodná kozmetika vždy aj BIO kozmetika?

Ako si vybrať správnu kozmetiku – začíname:

Kozmetika prešla dlhú cestu od doby, keď bola prvýkrát objavená, od čias, keď Egypťania miešali liečivé masti a elixíry z najlepších byliniek a olejov. V súčasnosti utrácajú Američania takmer 3 miliardy dolárov ročne na prípravky starostlivosti o telo a tvár. V poslednom desaťročí sa prírodný prístup v kozmetickom priemysle dostatočne presadil, pretože ľudia vyhľadávajú jemnejší a ekologickejší prístup k pokožke a starostlivosti o telo.

Čo všetko sa však skrýva pod pojmom prírodná kozmetika?

V súčasnosti existuje viacero definícií ( a to je hlavný problém…. pozn.admin). Kozmetológovia považujú za prírodné kozmetické prostriedky tie, ktoré sú zostavené z prírodných materiálov rastlinného, živočíšneho alebo minerálneho pôvodu, získaných ustanoveným spôsobom. Rozumie sa tým, že jednotlivé zložky sú prírodných materiálov izolované fyzikálnymi šetrnými spôsobmi (napr. centrifúgou, filtráciou, extrakciou, destiláciou, zmrazovaním, sušením) alebo aj enzymatickými alebo mikrobiálnymi metódami.

Rastlinné oleje sa napríklad získavajú lisovaním za studena. V takto vyrobenom oleji zostáva maximum cenných látok a navyše v prirodzenom stave, ktoré dokáže ľudské telo najlepšie zužitkovať. Vďaka obsahu aktívnych enzýmov, vitamínov, fytohormónov a ďalších biologicky aktívnych látok mávajú priaznivý účinok na organizmus.

Na predĺženie trvanlivosti prírodnej kozmetiky by sa podľa kozmetológov mali používať iba vybrané povolené konzervačné látky, a to kyseliny benzoová, salicylová, propiónová, sorbová a ich soli, a pod. Používané emulgátory, farbivá a parfumy by mali byť tiež prírodného pôvodu. Ak je na etikete výrobku uvedené, že ide o naturálny produkt, nemalo by na nej chýbať ani to, že výrobok je konzervovaný a konkrétne čím.

Niektoré skupiny expertov, napríklad v Nemecku, delia prírodnú kozmetiku do viacerých kategórií:

  1. Pure nature (vyrobená výhradne z prírodných surovín),
  2. BIO a organická kozmetika
  3. prírodná kozmetika (prírodný základ + povolené konzervanty). Môže obsahovať sulfáty
  4. kozmetika s obsahom prírodných látok (sú len ako doplnok – pod 1%). Takáto kozmetika sa u nás nenachádza

„Podľa môjho názoru by prírodná kozmetika mala obsahovať zložky prírodného charakteru, nie vyrobené synteticky a konzervované určitými povolenými látkami. Prirodzene, takýto produkt musí byť zákonite drahší. Ale je na spotrebiteľovi, čo si vyberie a čomu dá prednosť,“ domnieva sa Ing. Elena Kohútová, odborníčka na oblasť legislatívy kozmetiky z Úradu verejného zdravotníctva SR. Dodáva, že kým v tomto smere nie je európska legislatíva harmonizovaná, každý štát si na základe svojich zvyklostí a tradícií môže vytvoriť vlastné pravidlá.

Znamená to, že každý výrobca či dovozca si môže robiť čo chce?:

„Nie je to celkom tak, pretože firmám určite záleží na ich dobrom mene,“ vysvetľuje Ing. Kohútová. „Keď raz výrobca napíše na etiketu, že ide o prírodný produkt, určité prírodné zložky by v ňom mali byť ( stačí 1% ! – pozn.admin). Podľa platnej legislatívy musia byť totiž údaje na obale výrobku pravdivé a spotrebiteľ nesmie byť uvedený do omylu.

A sme pri jadre problému! Kto číta zloženie na výrobkoch?

Všetci rozumejú tomu, čo čítajú? Mnohokrát bohužiaľ stačí, čo povie predávajúci. Keď niekoľkokrát zopakuje, že výrobok je prírodný, tak sme náchylný tomu uveriť. Mnohokrát prijať aj neoprávnene prehnanú cenu za fikciu. A to aj bez toho, aby sme tomu aj skutočne rozumeli.

BIO KOZMETIKA pre deti a bábätká

Zdroj: http://www.uvzsr.sk/docs/bkv/info_pre_spotrebitelov/prirodna_kozmetika.pdf
admin a-original

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *