Prírodné deodoranty kontra chemické

Prírodné deodoranty kontra chemické. Rozdiel medzi prírodnými a chemickými deodorantami spočíva predovšetkým v zložení a spôsobe ako fungujú

Prírodné deodoranty sú lepšie ako tie chemické? Pozrime sa na to.

Prírodné deodoranty : je to kozmetický produkt určený na použitie pod pazuchou s cieľom eliminovať nepríjemný zápach spôsobený potením. Deodoranty môžu obsahovať rôzne zložky, ktoré pomáhajú neutralizovať pach, absorbovať vlhkosť a brániť rastu baktérií, ktoré sú zodpovedné za tvorbu zápachu.

Existujú rôzne typy deodorantov, vrátane prírodných deodorantov, antiperspirantov a dezodorantov. Každý typ má svoje vlastné zložky a spôsob fungovania.

Prírodné deodoranty často obsahujú prírodné zložky, ako sú bylinné extrakty a esenciálne oleje, ktoré pomáhajú neutralizovať pach a poskytujú ďalšie výhody pre pokožku. Antiperspiranty obsahujú látky, ktoré blokujú potné žľazy a zabraňujú tvorbe potu. Dezodoranty sú zvyčajne určené na neutralizáciu zápachu a môžu obsahovať rôzne vône alebo antibakteriálne zložky.

Prírodné deodoranty objavuje čoraz viac ľudí a dôvody sú jasné!

Rozdiel medzi prírodnými a chemickými deodorantami spočíva predovšetkým v zložení a spôsobe, akým fungujú. Tu sú niektoré hlavné rozdiely medzi nimi:

  1. Zloženie: Prírodné deodoranty obsahujú často prírodné zložky, ako sú minerály, byliny, esenciálne oleje a extrakty rastlín, ktoré majú antibakteriálne a zvláčňujúce účinky.  Na druhej strane chemické deodoranty obsahujú syntetické látky, ako sú alumíniumové ( hliníkové) zlúčeniny, parabény, ftaláty a umelé vône.
  2. Účinok: Prírodné deodoranty fungujú často na neutralizáciu pachov, absorbovanie vlhkosti a zabraňovanie tvorbe baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Chemické deodoranty na druhej strane často obsahujú antiperspiranty, ktoré blokujú potné žľazy a zabraňujú tvorbe potu. Niektorí ľudia preferujú prírodné deodoranty, pretože veria, že potenie je prirodzený proces a antiperspiranty môžu zasahovať do tohto procesu.
  3. Vedľajšie účinky: Chemické deodoranty obsahujú niektoré látky, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky, alergie alebo dokonca byť spojené s určitými zdravotnými rizikami. Alumíniové zlúčeniny, napríklad, boli spojené s niektorými zdravotnými obavami a ich dlhodobé používanie môže byť spájané so zvýšeným rizikom vývoja rakoviny prsníka alebo Alzheimerovej choroby. Prírodné deodoranty majú tendenciu byť menej dráždivé a vyvolávať menej vedľajších účinkov.
  4. Udržateľnosť: Prirodzené deodoranty sa často vyrábajú z udržateľných a ekologických zložiek, ktoré sú priaznivejšie pre životné prostredie. Chemické deodoranty môžu obsahovať látky, ktoré sú znečisťujúce a môžu negatívne ovplyvňovať životné prostredie.

 

POZOR na silikóny v chemických dezodorantoch!

Silikóny, ktoré sa často používajú v kozmetických výrobkoch. Okrem šampónov a kondicionérov ich pokojne nájdete aj u deodorantov, majú niekoľko funkcií a účinkov. Zvyknú vyvolávať podráždenie pokožky alebo alergické reakcie.

Vplyv na hormonálny systém: Niektoré štúdie naznačujú, že niektoré druhy silikónov by mohli mať vplyv na hormonálny systém, najmä pri dlhodobom vystavení. Napríklad, niektoré skupiny ľudí vyjadrujú obavy o možné riziká spojené s používaním silikónov v kozmetických výrobkoch, ako sú potenciálne hormonálne zmeny alebo riziko vzniku rakoviny.

Tu je niekoľko spôsobov, ako môže silikón v deodorante ovplyvniť výsledný produkt:

  1. Zvlhčenie a zjemnenie: Silikóny majú schopnosť zadržiavať vlhkosť a vytvárať ochranný film na pokožke. V deodorante môžu zabezpečiť zvlhčenie a zjemnenie pokožky, čo môže prispieť k pocitu pohodlia po aplikácii. Je to slizká látka a preto evokuje pocit jemnosti.
  2. Hladkosť a rovnomernosť: Silikóny majú hladké vlastnosti a môžu pomôcť vytvoriť rovnomernú textúru deodorantu. Tým sa zabezpečí, že produkt sa ľahko roztiera a nezanecháva za sebou lepkavý alebo mastný pocit.
  3. Stabilizácia a konzistencia: Silikóny môžu slúžiť ako stabilizátory v deodorante, ktoré pomáhajú udržiavať konzistenciu produktu konzistentnú a zabezpečujú, že sa zložky neoddelia alebo neoddelenia.
  4. Dlhotrvajúci účinok: Silikóny môžu pomôcť predĺžiť trvanlivosť vône deodorantu tým, že pôsobia ako nosič pre vôňu a pomáhajú ju udržiavať na pokožke dlhšie. Upcháva potné žľazy a preto máte pocit, že sa potíte menej!

ako je táto nie práve žiadúca látka označovaná v zložení:

  1. Dimethicone: Jedná sa o silikón, ktorý sa často používa v kozmetike na vytvorenie ochranného filmu na pokožke, ktorý zabraňuje strate vlhkosti a chráni ju pred vonkajšími podnetmi.
  2. Cyclomethicone: Tento silikón sa ľahko rozptyľuje na pokožke a poskytuje hladký pocit. Je tiež často využívaný na zlepšenie textúry a výkonu kozmetických produktov.
  3. Dimethiconol: Ide o derivát dimethicone, ktorý má podobné vlastnosti ako dimethicone, ale môže tiež poskytnúť dodatočnú kondicionáciu vlasov alebo pokožky.
  4. Methicone: Ďalší silikón s hladkými vlastnosťami, ktorý je používaný na vytvorenie rovnomerného povrchu kozmetických výrobkov.

Silikóny sa však môžu vyskytovať aj v rôznych iných formách a môžu mať rôzne účinky v závislosti od ich konkrétneho typu a koncentrácie v produkt. Niektorí ľudia môžu byť citliví na určité typy silikónov a môžu vyvolávať podráždenie pokožky alebo alergické reakcie, preto je dôležité sledovať reakcie pokožky pri používaní produktov obsahujúcich silikóny. Ak máte obavy alebo problémy s pokožkou spojené s používaním silikónov v deodorante, odporúčame konzultovať s dermatológom pre vhodnú starostlivosť o pokožku.

Pri výbere deodorantu je dôležité zvážiť svoje preferencie, potreby a individuálne reakcie na rôzne zložky. Niektorí ľudia môžu uprednostňovať prírodné deodoranty kvôli ich zloženiu a menej dráždivým účinkom, zatiaľ čo iní môžu preferovať chemické deodoranty pre ich účinnosť pri kontrole potu. Je dôležité experimentovať s rôznymi druhmi deodorantov a vybrať si ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

Prírodné deodoranty bez hliníka, parabénov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *