Receptár: Ako využiť levanduľu v domácnosti – olej, čaj, sirup

Receptár: Ako využiť levanduľu v kozmetike, v kuchyni, proti herpesu, akné, lupinám, ako voda po holení. Levanduľový olej si vyrobte doma, je to jednoduché!

Receptár: Ako využiť levanduľu v domácnosti

Receptár: Ako využiť levanduľu: Levanduľa sa v našich záhradkách objavuje čoraz častejšie. Nielen pre jej samotnú schopnosť skrášliť záhradku, ale

VEDELI STE, že ak ju vysadíte v blízkosti ruží, tak sa zbavíte vošiek?

V období kvitnutia, čo je zhruba v júni až júli, sa voňavé a krásne kvety levandule režú pre rôzne účely. Veď levanduľa dokáže skrášliť a zútulniť váš príbytok, ale aj lieči, prevonia šatník a ochráni oblečenie pred moľami.

Kedy je však ten najvhodnejší moment pre rez?

Pre spracovanie levandule v kuchyni či pre kozmetické účely je vhodné zberať plne rozkvitnutú rastlinu. Vtedy je v nej totiž nahromadených najviac voňavých látok.

Naopak – pre sušenie a výrobu dekorácií sú vhodné také kvety, ktoré ešte celkom nerozkvitli

Vyrobte si doma tinktúru a dokáže pomôcť pri liečbe herpesu, dny či reumy

Na výrobu použijeme sušené kvietky levandule:

25 g levandule zalejte 250 g kvalitného liehu. Kvety nechajte lúhovať v uzavretej nádobe dva týždne. Po dvoch týždňoch zmes preceďte a tekutinu prelejte do tmavej nádoby. Tinktúra je vhodná:

  • na masáž celého tela,
  • na masáž spánkov (proti bolesti hlavy)
  • niekoľko kvapiek tinktúry stačí na vyliečenie herpesu
  • používa sa aj pri dne, reume a zápale nervov
  • pri chrípke či bolesti hrdla je z tinktúry aj dobré kloktadlo
  • potrite tinktúrou bolestivé miesta alebo pridajte 5 – 10 kvapiek koncentrovanej silice do 20 ml krému
  • vytvoríte masť účinnú na hojenie rôznych druhov rán.

Receptár: Ako využiť levanduľu v kozmetike

Levanduľou proti akné, lupinám alebo ako voda po holení

Levanduľa v rôznych formách má aj skvelé vonkajšie použitie. Tri kvapky levanduľovej silice zmiešané s 1 dcl vody vytvoria domácu pleťovú vodu proti akné. Stačí ju naniesť vatovým tampónom na tvár.

Levanduľová tinktúra aplikovaná priamo na pokožku hlavy pomôže pri liečbe lupín a nadmerného vypadávania vlasov. Lokálne sa dokonca používa proti plešivosti. Zmiešaná s vodou je dobrá aj ako kondicionér na jednoduchšie rozčesávanie vlasov.

Tinktúra sa v zriedenej forme používa ako voňavá voda po holení.

Levanduľa pôsobí proti lupinám

Antimikrobiálne účinky levanduľového oleja z neho robia prirodzený a účinný liek proti lupinám. Pravidelným vmasírovaním do pokožky hlavy predchádza mikrobiálnym infekciám, čistí a hydratuje pokožku hlavy a odstraňuje odumreté kožné bunky. Zároveň zabraňuje vypadávaniu vlasov.

Levanduľa upokojuje nervy

Olej z levandule sa pre svoju výnimočnú vôňu a mimoriadne účinky uplatňuje aj pri aromateerapii. Ide o prírodné relaxačné činidlo, ktoré má upokojujúci účinok na telo a nervový systém. Pripraviť si môžete vodný kúpeľ celého tela, či chodidiel nakvapkaním malého množstva levanduľového oleja do horúcej vody. Ide o najúčinnejší spôsob uvoľnenia organizmu. Vďaka tomu môže dôjsť k odbúravaniu stresu, únavy, či napätia. Zároveň tento olej pomáha riešiť problémy s nespavosťou.

Ak sa vám nedarí zaspať kvôli starostiam, či po náročnom rušnom dni, nakvapkajte trošku levandule priamo do postele. Kvalitná levanduľová silica je bezfarebná a po vyprchaní nezanecháva škvrny. Vyberte si miesto ďalej od hlavy, pretože vôňa je intenzívna. Zriedenou silicou jemne masírujte pred spánkom celé telo. Pre deti postačí 1 kvapka do lyžičky (5 ml) kvalitného rastlinného oleja, pre dospelých 3 kvapky.

Prírodná kozmetika Levanduľa

 

Receptár: Ako využiť levanduľu v kuchyni:

Levanduľa podporuje trávenie

Levanduľový olej ( stiahnite si recept na domácu výrobu ) stimuluje produkciu žlče a ďalších tráviacich štiav, čím zlepšuje trávenie. Vďaka tomu pomáha pri liečbe zápchy, poruchy trávenia, bolestí žalúdka, nadúvania, vracania a hnačiek.

Niet preto divu, že levanduľové listy sú neoddeliteľnou súčasťou provensalskeho korenia. Listy levandule môžete v malom množstve pridať k pečenému mäsu a k rybám, do hubových jedál alebo šalátov. Dobre sa kombinujú s rozmarínom, bazalkou a cibuľou.

Levanduľový sirup

Do 2 litrov vody pridáme dva kilogramy trstinového cukru. Zmes privedieme do varu, aby sa cukor vo vode roztopil. Pridáme 100 gramov levanduľových kvetov a varíme ďalších 15 – 20 minút. Pripravený sirup odstavíme z ohňa a necháme postáť 24 hodín. Precedíme z neho levanduľové kvety a uskladníme v sklenenej nádobe.

Levanduľový čaj

Na jednu šálku čaju potrebujete 1 čajovú lyžicu čerstvých alebo sušených kvetov. Zalejte ich vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Potom kvietky preceďte. Pri veľkom psychickom napätí môžete vypiť 3 – 4 šálky levanduľového čaju denne.

Voňavý levanduľový čaj ma pomáha pri bolestivej menštruácii a tiež pri bolestiach hlavy.

 

Stiahnite recept na výrobu domáceho levanduľového oleja

 

2 thoughts on “Receptár: Ako využiť levanduľu v domácnosti – olej, čaj, sirup

  1. VR says:

    Ďakujeme za recept na výrobu lev oleja, avšak nevyznačujete pomer jednotlivých surovín, teda ich množstvo. Dá sa takýto olej použiť aj na telo napr po kúpeli detí?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *