Nechtík lekársky, jeden z pokladov prírody

Nechtík lekársky, jeden z pokladov prírody. Prírodná kozmetika, BIO kozmetika

Nechtík lekársky, jeden z pokladov prírody

Nechtík lekársky, jeden z pokladov prírody. Egypťania používali nechtík ako omladzujúci prostriedok, možno preto boli mnohé ženy starého Egypta také krásne. Vo veľkej úcte majú nechtík aj hinduisti, jeho kvetmi zdobia oltáre svojich chrámov. Kvety nechtíka môžeme pridať do varenej ryže, zafarbia ju nažlto a dodajú jej pikantnú chuť.

Nechtík lekársky - jeden z pokladov prírody | a-original.sk

Ľudové názvy sú kalendula, mesiačik, nahátka liečivá. Nechtík patrí k rastlinám, ktoré účinne zasahujú proti rakovine a rakovinovým nádorom. Pretože ľudia spoznali jeho liečivosť, nachádzame ho nielen v záhradách, ale aj na poliach. Nechtík dorastá do výšky 30 až 60 cm. Nechtík predstavuje letničku, čiže jednoročnú bylinu. Jeho pôvodným domovom bola južná Európa. Plodom je prehnutá drsná nažka. Kvety sa objavujú v júni až októbri. Nechtík má veľa odrôd a všetky sú liečivé. Využíva sa tiež veľa v kozmetike, obzvlášť do krémov, mydiel, pleťových mliek, šampónov, opaľovacích krémov a olejov, pretože dokáže zvláčniť, zjemniť, liečiť a posilňovať pokožku.

Je veľa možností ako nechtík využiť. Kvety môžete využiť na dozdobenie šalátov či nátierok. Vďaka jeho horkastej pikantnej chuti sa s ním dá čiastočne nahradiť korenie do polievok, ak chcete pripraviť žltú ryžu, možno použiť nechtík. Chuť, ktorá pripomína šafran,je možné docieliť pridaním nasekaných okvetných lístkov. Keďže látky obsiahnuté v nechtíku povzbudzujú tvorbu žlče, stimulujú činnosť žlčníka a dopomáhajú k lepšiemu tráveniu, je dobré pridávať čerstvé listy aj na kuracie či bravčové mäso. Lupene nechtíka sa používajú v potravinárskom priemysle už dlhé roky. V mnohých krajinách Európy sa ním prifarbujú maslá, syry, pekárenské produkty ako sú sušienky, koláče. Prifarbia nádherne aj puding či polievku.V Gruzínsku sa používajú spolu s cesnakom, čili, vlašskými orechmi ako základná korenina do koreninových zmesí.

Nechtík lekársky, jeden z pokladov prírody

Nechtík lekársky - jeden z pokladov prírody | a-original.skNechtíkový čaj sa pije nesladený, kúpite ho buď v nálevových vrecúškach, alebo si ho pripravíte sami. Pijú sa 3-4 šálky denne. Tento čaj sa pije hlavne pri už menštruačných problémoch, uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, ale má aj priaznivý vplyv na žalúdočné problémy alebo zápaly v ústnej dutine. Čaj z nechtíka pomáha zlepšovať trávenie, priaznivo pôsobí na pečeň, žlčník, obličky, upokojuje, zlepšuje činnosť srdca a mierne znižuje tlak krvi. Taktiež upokojuje centrálnu nervovú sústavu a zlepšuje činnosť srdca.

Nechtíková masť je základným liekom na všetky ťažko hojace sa rany, vredy, opuchy, zapareniny, preležaniny, omrzliny a popáleniny. Zvonku sa užíva aj čerstvá šťava alebo tinktúra pri rakovine kože, na pehy, starecké škvrny, pomliaždená čerstvá droga na kŕčové žily. Je dobrou prísadou do sedacích kúpeľov. Má výrazné antibakteriálne, antiseptické a protizápalové účinky. Používa sa aj na lupienku a rôzne formy ekzémov či na popraskané päty.

Kúpiť Nechtíkový balzam

prirodnakozmetika-darceky.sk nechtikovy-olej-marigolg-oil-bio-panensky-100-z-ekologickeho-polnohospodarstvaNechtíková tinktúra je vyrobená z lupienkov oranžových kvetov nechtíka lekárskeho. Používa sa ako kozmetický prostriedok na zjemnenie, čistenie a skrášlenie pokožky, k starostlivosti o ústnu dutinu a nechty. Na pokožku je možné nechtíkovú tinktúru použiť priamo alebo zriedenú.

Nechtíkový olej má výrazné protizápalové a regeneračné účinky. Urýchľuje hojenie hnisavých a zle sa hojacich rán. Upokojuje a zvláčňuje citlivú a popraskanú pokožku. Vhodný na pooperačné jazvy, popáleniny, kŕčové žily, krvné podliatiny, opuchy, bércove vredy. Vhodný na ošetrenie hemoroidov. Svojimi dezinfekčnými a antiseptickými účinkami potláča kožné zápaly, plesne a ekzémy. Pomáha pri liečbe chrastavosti v nose a hnisavých vriedkov. Prináša úľavu i pri únave svalov a šliach alebo mykózach nechtov.

Kúpiť Nechtíkový olej

Nechtík lekársky, jeden z pokladov prírody, Zdroj: Soaphoria