Trezalka, ľubovník, kvieťa Panny Márie, svätojánska bylina…

Trezalka, ľubovník, kvieťa Panny Márie, svätojánska bylina v prírodnej kozmetike. Olivové mydlo s ľubovníkom, ľubovníkový olej, ľubovníková masť na ekzém

Trezalka, ľubovník, kvieťa Panny Márie, svätojánska bylina…

to je len zlomok z množstva ľudových pomenovaní tejto úžasnej letnej liečivej bylinky ( Ľubovník bodkovaný – Hypericum perforatum), ktorá má množstvo liečivých účinkov.

Kedysi ju ľudia považovali za priam magickú bylinku a pripisovali jej aj schopnosti, nad ktorými sa dnes už len usmejeme.

Prečo sa jej hovorí aj svätojánska bylinka?

Dievčatá si z nej vili vence a kto tancoval okolo svätojánskeho ohňa, musel mať na hlave tento veniec – jánsku korunu. Počas tajuplnej svätojánskej noci hádzali dievčence vetvičky ľubovníka do vody a panny videli podľa stupňa rozkvitnutia zvädnutých kvetov, či budú mať na budúci rok ženícha.

V Hornom Rakúsku kládli roľníci podľa starého zvyku medzi dva krajce chleba trezalku a podávali ju dobytku, aby boli zvieratá uchránené pred chorobami.

Z toho vidieť, aký veľký význam mal ľubovník pre ľudí od nepamäti. A veľký, mnohokrát aj nedocenený význam má aj dnes, pretože ju ľudia poznajú len veľmi málo. ( V nákupných centrách totiž nerastie, hoci v júli a v auguste sú jej plné lúky  🙂 )

Trezalka, ľubovník, kvieťa Panny Márie, svätojánska bylina… v prírodnej kozmetike

Požívať ju môžeme ako čaj ( 1 vrchovatá čajová lyžička na 1/4 l vriacej vody. Krátko luhujeme) pri nervových poruchách, nespavosti, neurózach, pri zraneniach po úderoch, nepravidelnej menštruácií. Je vynikajúci aj pri hnačkách. Pri bolestiach trojklanného nervu vypijeme denne 2-3 šialky a zvonka potierame ľubovníkovým olejom.  

Týmto olejom potierame aj rôzne poranenia, bolesti chrbtice, seknutia v krížoch, ischiase a reumatizme. Pri popáleninách či oparení. Masážou bruška u detí docielime upokojenie.

Pri problémoch so suchou pokožkou použijeme organické olivové mydlo s ľubovníkom, alebo natierame sa ľubovníkovou masťou alebo ľubovníkovým olejom.  

Do leta je síce ešte ďaleko, keď si ju môžete sami nazbierať, ale našťastie sa výrobcovia prírodnej kozmetiky zamerali aj týmto smerom a v tejto forme nám môže byť užitočná po celý rok. Samotná bylinka sa dá kúpiť aj sušená, no nikdy neviete, kde bola nazbieraná….z čistej lúky ďaleko od cesty je predsa len najlepšia.

Zdroj: Zdravie z Božej lekárne Mária Trebanová, Naše rostliny v lékařství Mudr. Korbelář

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *