Nedostatok vitamínu B 12 spôsobuje závažné problémy

Nedostatok vitamínu B 12 spôsobuje závažné problémy nielen vegánom. Prvými viditeľnými príznakmi nedostatku vitamínu B12 sú znásobený strach a úzkosť, problémy s koncentráciou, vlasmi a pokožkou (ekzémy, dermatitída, mykózy), malátnosť, únava a nepríjemné bolesti svalov.

Nedostatok vitamínu B 12 spôsobuje závažné problémy

a to nie len s krátkodobým liečením a ľahkým priebehom,

ale dlhodobý nedostatok má za následok závažné, nevyliečiteľné choroby. Nedostatok vitamínu B 12 sa netýka len vegetariánov, vegánov, starých ľudí, ale spozornieť by mali všetci.

Nedostatok vitamínu B 12 spôsobuje závažné problémy

tiež spôsobuje ťažkú formu metabolickej anémie, ktorá sa rozvíja pomaly a postupne. Ťažkosti začínajú s výskytom náhlych slabostí. K tomu sa ďalej pridáva únava, srdce ťažšie bije a tvár bledne.

Zväčša sa ako prvé objavia tieto problémy: únava, nedoslýchavosť, depresie, problémy s trávením. Ďalšie príznaky môžu byť bledosť, znížená citlivosť prstov na rukách aj nohách, nechutenstvo, halucinácie, sklony k násiliu, zmeny charakteru osoby bez príčiny, nervová labilita.

Zaujímavé tiež je, že až 70% ľudí s Alzheimerovou chorobou má v tele nedostatok vitamínu B12. Je preto veľmi dôležité, aby starší ľudia konzumovali potraviny, ktoré ho obsahujú.

Za klinický nedostatok vitamínu B12 sa považuje, ak jeho celkové množstvo v organizme klesne o 10%. K tomu dôjde po približne 80 dňoch jeho zníženého príjmu v strave.

Prvými viditeľnými príznakmi nedostatku vitamínu B12 sú znásobený strach a úzkosť, problémy s koncentráciou, vlasmi a pokožkou (ekzémy, dermatitída, mykózy), malátnosť, únava a nepríjemné bolesti svalov.

Väčší alebo pretrvávajúci nedostatok potom vedie k vážnym nervovým poruchám. V najzávažnejších prípadoch môže dôjsť až k poškodeniu nervov miechy a následnej paralýze.

Ukážkovým príznakom nedostatku vitamínu B 12 je vznik anémie v dôsledku zastavenia tvorby červených krviniek. 

Je potrebný k tvorbe červených krviniek a zabezpečeniu normálneho rastu. Tiež je dôležitý pre plodnosť a v priebehu tehotenstva. Dôležitý je aj pre nás imunitný systém. Vitamín B12 sa používa aj pri liečbe degeneratívnych chorôb.

Použitie vitamínu B12 je však širšie. Užíva sa pri liečbe rakoviny, AIDS, osteoporózy, roztrúsenej sklerózy či pri mnohých nervových ochoreniach.

Ktoré potraviny sú zdrojom vitamínu B 12?

– mäso červené, mlieko, syry, vajíčka, losos, krevety, pečeň, ryby.

Áno, chápem! Nechutia vám tieto potraviny, alebo ste sa ich dobrovoľne zriekli z rôznych dôvodov. Tabletky tiež nie sú práve to, čo chcete. Tak ako na to?

Jeden zo spôsobov je aj zubná pasta s vitamínom B12 Pri pravidelnom používaní zubnej pasty dvakrát denne počas 4 týždňov bolo dokázané 60% zvýšenie vitamínu B12 v organizme.

Navyše obsahuje xylitol. Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru.  Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy.

Xylitol významne pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Keď určité škodlivé baktérie vstúpia do tela, prilepia sa na sliznicu nosa a hrdla, kde sa začnú množiť a spôsobujú infekciu a chorobu. Na rozdiel od mnohých antibiotík, ktoré zabíjajú väčšinu baktérií a nechávajú odolné „superbaktérie“ nepoškodené. Chemické zloženie xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili, pričom normálnymi čistiacimi procesmi sa baktérie vyplavia.

Xylitol nie je umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne. Niektorí možno skonzumujú 1 až 2 gramy, podľa zloženia ich potravy. Priemyselne sa xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *