Kofeín v kozmetike. Ako dokáže byť užitočný

Prírodná kozmetika Káva. Káva je zabijak celulitídy, ideálna na peelig tela i tváre, pôsobí aj ako repelent a je skvelá na tonizáciu pokožky, má protizápalové účinky

Kofeín v kozmetike. Ako dokáže byť užitočný

Kofeín v kozmetike – Čo to je kofein?

Kofeín je alkaloid, ktorý sa nachádza v káve, čaji a niektorých nealkoholických nápojoch. Kofeín je dobre známy aj ako mierny stimulant centrálneho nervového systému, kde po absorpcii sa prepravuje krvou do žalúdka a tenkého čreva.

Kofeín v kozmetike – Ako dokáže byť užitočný

Čo spôsobuje v ľudskom tele?

V pečeni sa kofeín metabolizuje systémom oxidázy cytochrómu P450 na 3 deriváty dimetylxantínov: paraxantín (urýchľuje lipolýzu), teobromín (rozširuje krvné cievy) a teofylín (uvoľňuje hladké svaly priedušiek).

Tieto metabolity sa chemickými reakciami transformujú na deriváty xantínu a kyseliny močovej. Iba 10% kofeínu sa vylučuje z tela obličkami v nezmenenej forme. V mozgu kofeín ako ligand (namiesto adenozínu) blokuje receptory adenozínu A1 a A2. Obidva ligandy, t. j. kofeín a adenozín, vykazujú vysokú podobnosť svojich chemických štruktúr. Môžu ovplyvniť uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je acetylcholín, dopamín, noradrenalín, kyselina gama-aminomaslová a serotonín, čo zvyšuje náladu, stimuluje organizmus, zlepšuje koncentráciu a eliminuje fyzickú únavu.

Kofeín tiež inhibuje fosfodiesterázy (PDE), enzýmu, ktorý je zodpovedný za degradáciu cyklického adenozínmonofosfátu (cAMP) na necyklickú formu 5´-AMP. Inhibícia PDE zvyšuje koncentráciu cAMP v bunkách a tiež zvyšuje krvný tlak.

Kofeín a kozmetický priemysel? Kofeín v kozmetike. Ako dokáže byť užitočný

Kofeín sa čoraz viac používa v kozmetike kvôli jeho vysokej biologickej aktivite a schopnosti preniknúť do kožnej bariéry. Tento alkaloid sa často používa ako hydrofilná modelová látka pri penetrácii kože človeka a zvieraťa, rovnako ako pri rôznych syntetických membránach.

Komerčne dostupné topické prípravky normálne obsahujú 3% kofeínu. Pokiaľ ide o kozmetický účel, kofeín sa používa ako aktívna zlúčenina v anticelulitídnych výrobkoch, pretože zabraňuje nadmernej akumulácii tuku v bunkách. Tento alkaloid stimuluje degradáciu tukov počas lipolýzy prostredníctvom inhibície aktivity fosfodiesterázy.

Kofeín má silné antioxidačné vlastnosti. Pomáha chrániť bunky pred UV žiarením a spomaľuje proces opálenia pokožky. Navyše kofeín obsiahnutý v kozmetike zvyšuje mikrocirkuláciu krvi v koži a tiež stimuluje rast vlasov prostredníctvom inhibície aktivity 5- α -reduktázy.

Kofeín v kozmetike. Ako dokáže byť užitočný

Napriek tomu, že vplyv kofeínu na ľudský organizmus je dobre pochopený, mechanizmus kozmetického účinku kofeínu nebol úplne vysvetlený. Vzhľadom na to, že káva a kofeín sa čoraz viac používajú pri výrobe mnohých kozmetických prípravkov, zdá sa byť zaujímavé objasniť, či je skutočne schopný zlepšiť vzhľad pokožky a stav vlasov. Schopnosť kofeínu preniknúť do kožnej bariéry je nevyhnutná pri diskusii o mechanizme jeho účinku na pokožku a vlasy.

Tu si môžete pozrieť : Prírodná kozmetika Káva s obsahom kofeínu

Zdroj: A.P. Herman – Caffeine’s Mechanisms of Action and Its Cosmetic Use (2012), S. Karger AG, Basel. Soaphoria.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *